Huawei fokt geen varkens, maar helpt anderen dat wel te doen

Het Chinese telecommunicatiebedrijf Huawei heeft een project gelanceerd voor de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige-intelligentietechnologieën voor het onderhoud van varkenshouderijen. Duan Aiguo, voorzitter van Huawei’s computer vision divisie, kondigde dit aan op het sociale netwerk Weibo.

De technologie van Huawei, met inbegrip van gezichtsherkenning die is aangepast voor de varkensindustrie, zal worden gebruikt om de conditie van dieren te controleren, ziekten te identificeren en hun bewegingen te volgen. De AI zal varkens onderscheiden door hun snuit, oren en ogen te analyseren. Ook het gewicht, het dieet en de lichaamsbeweging van de dieren zullen met behulp van de nieuwe technologie worden gecontroleerd. “De varkenshouderij is een ander voorbeeld van onze pogingen om sommige traditionele industrieën nieuw leven in te blazen door middel van informatietechnologie,” vertelde een woordvoerder van Huawei aan de BBC.

Kunstmatige intelligentie begon al in 2018 te worden geïntroduceerd in de Chinese varkensboerderijen, waarbij boeren uit de Guangxi Zhuang Autonomous Region tot de eersten behoorden die software gebruikten die was ontwikkeld door startup Yingzi Technologies. Op deze boerderijen meet de AI de polsslag en transpiratie van de dieren en bepaalt zo of een varken onder stress staat. Geautomatiseerde boerderijen worden nu gebouwd door de op een na grootste varkensvleesproducent van China, Muyuan Foods, die in september 2020 ’s werelds grootste varkensboerderij met 84.000 varkens opende en van plan is 6 miljard dollar uit te geven om in 2021 nieuwe geautomatiseerde boerderijen te openen, aldus de Bangkok Post.

De varkenssector in China wordt geschat op 70 miljard dollar per jaar en het land is de grootste producent van varkensvlees ter wereld. De helft van de varkensstapel in de wereld (of ongeveer 310 miljoen varkens, volgens Statista vanaf april 2020) wordt op Chinese boerderijen gehouden. In 2020. China produceerde 34 miljoen ton varkensvlees en is volgens The Guardian van plan de productie in 2021 met nog eens 9% te verhogen. En de “geautomatiseerde landbouwstijl” maakt het proces veiliger, goedkoper en efficiënter, aldus The Guardian. Andere Chinese techreuzen, JD.com, Alibaba en NetEase, zijn hun varkenshouderijen al aan het upgraden met AI.

Huawei, China’s grootste smartphonemaker, is op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen en ontwikkelingsgebieden nadat de VS en het VK het gebruik van Huawei-apparatuur bij de bouw van 5G-netwerkinfrastructuur hebben verboden vanwege bedreigingen voor de nationale veiligheid van de landen. Bovendien legden de VS beperkingen op aan de handel met Huawei: het bedrijf mag alleen componenten kopen die volgens Amerikaanse ontwerpen zijn vervaardigd bij leveranciers met een speciale licentie, wat leidde tot een tekort aan microchips voor het Chinese bedrijf om smartphones te produceren. Als gevolg daarvan daalde de smartphoneverkoop van Huawei in het vierde kwartaal van 2020 met 42%. De prognose voor 2021 is nog bescheidener: volgens de krant Nikkei is Huawei van plan 60% minder smartphones te verschepen – tussen 70 en 80 miljoen – vergeleken met 189 miljoen smartphones in 2020.

Naast varkensvlees is Huawei van plan om AI-technologie te ontwikkelen voor de kolenmijnbouw, waardoor mijnwerkers “in pak en stropdas kunnen werken”, evenals zich te ontwikkelen op het gebied van cloud computing, onbemande auto’s en draagbare apparaten, schreef de BBC. “We kunnen zelfs zonder smartphoneverkoop overleven,” zei Huawei CEO Zhen Zhengfei.