Moderne verticale boerderijen en hun constructie

Moderne verticale boerderijen en hun constructie

Verticale landbouw is een betrekkelijk nieuwe technologie die de bouw van verticale kassen en van vee- of viskwekerijen met meerdere verdiepingen voorstelt. Dergelijke agro-industriële complexen maken efficiënt gebruik van de ruimte en worden daarom de keuze van dichtbevolkte steden, niet alleen in Azië, maar ook in verschillende delen van de wereld.

Groene kwekerijen kunnen hydrocultuur, aërocultuur of aquaproductie zijn. In plaats van aarde kunnen ook andere stoffen worden gebruikt. Gerichte veehouderijen zijn zo ontworpen dat, nadat het vee op één niveau met een groen gazon heeft gegraasd, daar schapen en kleine dieren kunnen worden geïntroduceerd om het kortere gras en de planten te eten.

Wat zijn verticale boerderijen en hoe worden ze gebouwd?
Verticale boerderijen zijn, zoals de naam al zegt, verschillende niveaus van plantvlak boven elkaar. Deze constructie lijkt sterk op de gelaagde kassen, maar dan in een compacte uitvoering. Dergelijke miniboerderijen kunnen in elk deel van een flat, op een balkon of in een kelder, maar ook in een niet-residentiële ruimte worden geplaatst.

Het idee van verticale landbouw werd voor het eerst geopperd door de ecoloog Dixon Dispomier. De belangrijkste voordelen van de constructie zijn het verzamelen van een maximale opbrengst uit een zo klein mogelijke ruimte en de automatisering van de processen van het systeem, waardoor niet voortdurend menselijke tussenkomst nodig is.

Maar om investeringen in een dergelijk bedrijf lonend te maken, moeten verlichting, voeding en irrigatie goed worden aangepakt. Om planten te voorzien van vloeibare en micronutriënten zijn hydrocultuursystemen, die grond vervangen, het meest geschikt. Bij hydrocultuur worden de wortels van de planten ondergedompeld in een vloeistof met een voedingssubstraat of -oplossing. Het irrigatieregime en de vochtigheid worden automatisch geregeld. Met de hydrocultuurmethode hoeven planten niet te worden ontdaan van onkruid en ongedierte, dat in elke bodem altijd aanwezig is.

Moderne verticale boerderijen en hun constructie

Voor- en nadelen van de innovatieve aanpak
De voordelen van verticale thuisboerderijen zijn onder meer:

  • hoge opbrengsten per vierkante meter in vergelijking met traditionele kassen en boerderijen;
  • laag waterverbruik;
  • de mogelijkheid om het hele jaar door planten te kweken;
  • hoge milieuvriendelijkheid en energie-efficiëntie door wateropvang en -zuivering, recycling van afval en koolstofdioxide, opwekking van elektriciteit;
  • de mogelijkheid om thuis met uw eigen handen eenvoudige structuren in elkaar te zetten en naar behoefte modules toe te voegen;
  • uitsluiting van mislukte oogsten als gevolg van droogte of schade door plagen.
  • De nadelen zijn:

de hoge kosten van de bouw van een industriële boerderij;
problemen met bestuiving vanwege de gecontroleerde omgeving zonder insecten;
de kosten van geschoolde arbeid;
Afhankelijkheid van technologie.
Bedrijfsmodellen en merken van verticale landbouwbedrijven
Verticale boerderijen voor de teelt van kruiden, fruit en groenten werken volgens hetzelfde principe, maar hun bedrijfsmodellen verschillen. De positionering varieert naargelang de nadruk op de productie ligt.

Het hoofddoel van F-CLEAN is het gezicht van de landbouw te veranderen. Dit bedrijf bouwt industriële verticale boerderijen over de hele wereld. En het hoofddoel van F-CLEAN, dat begon als een kleine start-up, is het aanzicht van de stad te veranderen en van de inwoners van megasteden boeren te maken. Het bedrijf richt zich op de productie van compacte, mobiele, verticale stadsboerderijen die kunnen worden geïnstalleerd in winkels, scholen, cafés en restaurants, en elke andere openbare ruimte.

Urban Farmers richt zich tot de consument die het hele jaar door producten wil kopen zonder seizoensgebonden prijsverhogingen. Het merendeel van het publiek dat geïnteresseerd is in de aankoop van verticale landbouwbedrijven bestaat uit restaurantketens, grote ondernemingen en kruidenierswinkels. Bedrijven proberen ook eindverbruikers en kleine bedrijven te bereiken, omdat de belangstelling voor biologische producten elk jaar toeneemt.

In Europa is het niet alleen populair om met eigen handen verticale boerderijen te maken, maar ook om ze industrieel te produceren. Het Nederlandse bedrijf F-CLEAN verkoopt bijvoorbeeld verticale-landbouwapparatuur en verleent diensten aan de eenheden. De specialisten ontwerpen en bouwen stadsboerderijen en ontwikkelen eigen projecten om groen te telen voor een keten van kruidenierswinkels.

In België en Nederland zet F-CLEAN stadsboerderijen op. Het hoofdproject van het bedrijf is het telen van sla, aardbeien en rucola. Momenteel wordt een boerderij gebouwd voor de teelt van geneeskrachtige kruiden.

In FRANKRIJK is een verticale boerderij van vijfduizend vierkante meter in bedrijf. Het is een project van het bedrijf F-CLEAN. De ontwikkelingsplannen omvatten de oprichting van stedelijke boerderijen in heel Europa. Het bedrijf produceert ook kleine mobiele boerderijen voor restaurants en cafés.

De toekomst van verticale boerderijen

Deskundigen schatten dat stadsboerderijen hun eigenaars in 2017 meer dan 2 miljard dollar opbrachten. En tegen 2023 zal dit deel van de wereldmarkt naar verwachting verviervoudigen. Stadslandbouw wordt steeds populairder en er zijn geen plannen voor een afname, want deze veelzijdige oplossing is geschikt voor zowel individueel als industrieel gebruik. Bovendien bespaart de automatisering van manueel werk en de vermindering van de teeltkosten de bedrijven heel wat middelen. Kostenvermindering en optimalisering van processen zijn de voornaamste redenen voor de toegenomen vraag.

Eindverbruikers worden aangetrokken door de versheid en milieuvriendelijkheid van groenten, kruiden en fruit die in hydrocultuurbedrijven worden geteeld. Door de lokale productie hoeven de goederen niet meer te worden vervoerd naar regionale detailhandelszaken, wat de kwaliteit van de producten aanzienlijk verbetert en het risico op bederf van groenten en fruit tot een minimum beperkt.

De ontwikkeling van de stedelijke landbouw heeft ook een invloed op de toename van de verscheidenheid aan seizoens- en exotisch fruit in de winkelschappen. Dankzij hydrocultuursystemen en de mogelijkheid om temperatuur, licht en vochtigheid te regelen, kunnen dergelijke kwekerijen alle planten telen, zelfs die welke wegens klimatologische omstandigheden niet in de regio van verkoop kunnen worden geteeld.

In Europa worden actief nieuwe ideeën en aanpassingen van stadsboerderijen ontwikkeld. Regelmatig worden nieuwe starters op de markt gebracht met medewerking van vooraanstaande ingenieurs en agronomen. In België bijvoorbeeld wordt in een verlaten tapijtfabriek een terrein voorbereid voor een grote boerderij met meerdere verdiepingen. In Spanje wordt een drijvende boerderij overwogen, waarvan het onderste deel tot tweeduizend ton vis per jaar zou kunnen kweken en het bovenste deel tot achtduizend ton groenten.

Verticale boerderijen veranderen nu al het gezicht van grote steden in Europa en de Verenigde Staten. De mensen beginnen ecologisch te denken, streven naar bewuste consumptie en harmonie met de natuur. Bovendien zet de reële dreiging van de opwarming van de aarde de steden niet alleen onder druk om hun uitstoot te verminderen, maar ook om groener te worden.

Ervaring en succes opbouwen

In een buitenlands bedrijf zijn verticale stadsboerderijen op basis van aeroponics met succes toegepast en leveren 390 maal meer gewassen op dan de traditionele landbouw! Boerderijen van dit type worden tot 30 keer per jaar geoogst.

Verticale boerderijen kunnen 250 plantensoorten kweken. De installaties verbruiken 95% minder water dan de traditionele plantenteelt en 40% minder dan hydrocultuur. De planten krijgen water, zuurstof en voeding via de nevel. Het hele systeem wordt op afstand bediend vanaf een computer. Kunstmatige intelligentie verzamelt analyses en geeft voorspellingen over opbrengsten en manieren om risico’s te beperken.