Nieuwe kasverlichting helpt onderzoekers dringend aan snelheid

Nieuwe-kasverlichting-helpt-onderzoekers-dringend-aan-snelheid

Als plantenveredelaar krijgt Milka Kigoni elk seizoen te maken met vijanden. Ongedierte. Ziekte. Het weer. Maar haar meest meedogenloze aartsvijand is tijd. Nieuwe lichten in de Plant Care Facilities van de Universiteit van Illinois geven haar en andere onderzoekers een hefboom om sneller betere plantenrassen te ontwikkelen om de groeiende wereldbevolking te voeden. Het drama is echt.

“We werken tegen de tijd. Door de klimaatverandering hebben we geen tijd meer”, zegt Kigoni, een afgestudeerde student van het Department of Crop Sciences. Ze is van plan om wat ze leert terug te brengen naar haar thuisland Kenia.

De nieuwe light-emitting diode (LED)-lampen vergemakkelijken het kweken van snelheid, wat Kigoni helpt om nieuwe haverlijnen sneller te laten rijpen. Door de blootstelling aan licht veilig te verhogen van 16 naar 22 uur per dag, kunnen zij en haar collega’s de praktijk testen en successen bevestigen in een jaar in plaats van twee.

“Met de nieuwe lichten kunnen we snel naar F4 gaan”, zegt Kigoni, en hij legt uit dat F4 een ideale generatie is van een nie uwe fabriekslijn die klaar is voor de kritieke eerste ronde van veldtesten. “Het voordeel van de nieuwe verlichting is zo’n groot pluspunt voor ons.”

De nieuwe lampen verlichten meer dan 55.000 vierkante meter aan kasruimte in de buurt van Turner Hall, gewijd aan plantengroei en onderzoek. Het kopen en installeren van de lampen kost ongeveer $575.000.

Uiteindelijk geld besparen

Het is de investering waard, zegt Doug Wolters, senior director of operations van het College of Agricultural, Consumer and Environmental Sciences (ACES).

“De meer dan 600 nieuwe LED-armaturen zorgen voor een geschatte jaarlijkse besparing op de energiekosten van ongeveer $95.000”, zegt hij, eraan toevoegend dat de lampen ongeveer 20 jaar meegaan. “Bovendien schatten we dat het project de uitstoot van broeikasgassen op de campus met 637.623 kg CO2 zal verminderen.”

De oude High-Intensity Discharge (HID) lampen waren inefficiënt. En produceerde hitte die planten verschroeide, wat een negatief effect had op onderzoek.

“Met de nieuwe opzet is de reactie van de plant wat we graag zouden zien. Het licht valt mooi naar beneden in de overkapping en het witte licht met het uitgebreide spectrum bootst natuurlijk buitenlicht na”, zegt Rosalie Metallo, coördinator Plant Care Facilities. “We kijken uit naar een betere gewasgezondheid en verdere energiebesparingen voor de toekomst.”

Middelbare scholieren die een loopbaan overwegen die gericht is op het milieu, kunnen indrukwekkende cursussen, experimenten en meer vinden bij het College of ACES.

Delen

“Ik vind het leuk om met jonge mensen te delen hoe onderzoek wordt toegepast bij ACES en hoe we onze bevindingen gemakkelijk kunnen integreren in dagelijkse activiteiten ten voordele van boeren en onderzoekers. ACES biedt een multidisciplinaire en koesterende omgeving voor nieuwsgierige geesten die echt de omstandigheden van hun gemeenschappen willen verbeteren”, zegt Juan Arbelaez, assistent-professor gewaswetenschappen en faculteitsadviseur van Kigoni.

Arbelaez werkte nauw samen met Megan Choo, een recente ACES-afgestudeerde die een sleutelrol speelde in de snelle veredeling van lentehaver met behulp van de nieuwe, energiezuinige lampen.

Met een veelbetekenende lach waarschuwt Kigoni toekomstige studenten dat ze waarschijnlijk verslaafd zullen raken.

“Jonge mensen zien een probleem dat zo ernstig is als klimaatverandering en vragen: ‘Wat kan ik doen om te helpen?’”, zegt ze. “Het werk dat we doen kan zowel lonend als frustrerend zijn, maar het is zeker verslavend.”